מבקרים בבלוג

יום רביעי, 2 באוקטובר 2013

מכשולים לבריאות שלמה, או- למה אנחנו לא מצליחים להיות בריאים באמת?



התמונה באדיבות Stockimages- Freedigitalphotos.net



אני רוצה לתקן היום טעות תפיסתית נפוצה מאוד, שגורמת להרבה אנשים שאני פוגש לפספס את אחת הנקודות החשובות ביותר ביחס לבריאות שלהם.
הטעות היא שרוב האנשים חושבים שהבריאות שלהם מורכבת בערך מהדברים הבאים: תזונה נכונה, פעילות גופנית, שינה נכונה, להימנע מעישון ומדי פעם לקחת תרופה מחזקת כימית או טבעית.
הטעות התפיסתית הזו מושרשת בעובדה שזה החינוך הבריאותי שקיבלנו מגיל צעיר שמתמצה במשפט- 'אם תאכל טוב, תישן טוב ותעשה פעילות גופנית (ולא תעשן) תהיה בריא'. אז התרגלנו לחשוב שאלו אבני הבניין שעל בסיסן נוכל להנות מחיים בריאים של ממש.

אבל אין דבר רחוק יותר מן האמת.

כדי להיות ממש בריאים, וכדי להנות באמת מחיים מלאי שמחה וחיוניות יש מכלול רחב ושלם של גורמים שצריכים להילקח בחשבון על ידינו, וכל עוד אנחנו לא יודעים אותם אנחנו יכולים למצוא את עצמנו מולכים שולל אחרי תפיסות לא נכונות.

לכן היום אני רוצה לשים את הדגש על תחום אחד מתוך המכלול השלם שבלי התייחסות אליו לא נוכל באמת ליהנות מבריאות שלמה ומלאה- מערכות היחסים בחיינו.
גם אם אנחנו מקפידים על התזונה הכי נקייה וטובה בעולם, ולא מעשנים, ועושים ספורט, ומדי פעם לוקחים תוסף או צמח מרפא- אם יש לנו מתחים לא פתורים במערכות היחסים בחיינו, או שאנחנו לא מצליחים לנהל מערכות יחסים כמו שצריך, אנחנו לא נוכל להנות עד הסוף מבריאות שלמה ומלאה.

למה?
יש לכך גם הסבר פסיכולוגי וגם הסבר גופני. בתוך מערכות יחסים תקינות המערכת הגופנית שלנו משחררת חומרים מאוד מאוד בריאים. החומרים האלו גורמים להפחתת מתחים, לניקוי רעלים, לאיזון הגוף ולתפקוד טוב יותר של כלל המערכות שבו. לאנשים שמנהלים מערכות יחסים טובות בחייהם יש עלייה ושיפור בתפקודה של המערכת החיסונית והם חולים פחות. לא בכדי חיי קהילה ושותפות פעילה למשל כהתנדבות נמצאו במחקרים כמאריכי חיים, לא פחות!

מבחינה פסיכולוגית מערכות יחסים בריאות מהוות תשתית חשובה של תמיכה וסיוע במצבים מאתגרים בחיים, מאפשרות חלוקה ושיתוף, והפרייה והזנה הדדיות.
גם על המוח יש למערכות יחסים השפעה חשובה ביותר- נמצא שאחד הדברים החשובים ביותר לשמירה על הכושר המלא של המוח במהלך החיים הוא ניהול קשרים חברתיים ואינטראקטציות בינאישיות.

ולפני סיום מילה אישית שמגיעה מתוך ניסיוני במרפאה- לא מעט מהמקרים שבהם אנשים מגיעים אליי לטיפול קשורים בדרך זו או אחרת למערכות היחסים בחייהם. ולכן אם אתם סובלים מבעיה רפואית עיקשת כלשהי נסו להביט על התחום של מערכות היחסים בחייכם: האם יש מתחים לא פתורים שאתם מחזיקים בבטן שנים רבות? האם בחייכם יש קרע כלשהו עם מישהו שהיה פעם קרוב לליבכם? האם מישהו פגע בכם, או שאתם פגעתם בו ולא הבאתם את הנושא לידי פיתרון במישור של מערכת היחסים ביניכם?

נסו לבדוק האם יש נושאים לא פתורים או לא מאוזנים במישור זה בחייכם, ואם אתם מאתרים כאלו- היעזרו בכלים הרבים היעילים שמצויים כיום כדי להביא אותם לפתרון (למשל: טיפול פסיכולוגי, טיפול פסיכו-רוחני, כמו בשיטת 'האור הלבן' או 'העבודה', הומאופתיה, תהליכי קישור וגישור, שיחה אישית מלב אל לב, מכתב שהייתם רוצים לכתוב, פגישה שחשוב לכם ליזום ועוד).
והעיקר- לא להשאיר את הנושא מוזנח- כי ההזנחה עשויה למנוע מכם את האפשרות ליהנות מחיים של מלוא הפוטנציאל הבריאותי האמיתי שלכם. לעומת זאת הטיפול והטיפוח של תחום זה בחייכם- יכול לאפשר לכם את הבריאות המלאה והשלמה שלכם!
רפואה שלמה,
שלכם
ד"ר ניר ברוש


2 תגובות:

Unknown אמר/ה...

שלום ד"ר ניר ברוש
דבריך נראים לי נכונים. מצב של יחסים בריאים אני מכנה איזון.
אני בן 82 והמעט שלמדתי בחיים הוא לשאוף ליחסים יפים עם הבריות. אלה שבהרבה מקרים כשלתי. יש בתוכי הרבה חלקים סותרים המנסים להשטלת עלי. כל פעם האגו, השנאה, חוסר הסבלנות פוגעים בניהל חיים מאוזנים. כך מצאתי שתרגיל קצר של מדיטציה, ביום יום עוזר לאזן את החלקים המנוגדים בתוכי.
למעשה לחפש שקט נפשי היא מאבק תמידי אשר תורם לחיים בעלי ערך, בעיני כמובן. האם אני יכול לעזור לאחרים למצוא את הדרך בה אני הולך? מתברר שהאדם הקרוב ביותר אלי, אשתי. אינה מוכנה לנסות לצאת ממצב של חרדה לתוכו היא נכנסה. אני מודה שכל שלמדתי והתנסיתי בחיים לא עוזר. ניסינותי לעזור לה לא הואילו. זה אחד המשברים הקשים בחיי,לראות אשה שהיתה פעילה ומלאת חיים לשקוע מולי בעולם של אדישות וחוסר ענין. האם עלי להכנע?
אבי

Unknown אמר/ה...

תודה מקרב לב על השיתוף הכנה והתגובה האישית והנוגעת ללב שלך!
לפני הכל אני מרכין ראשי בענווה בפני ניסיון חייך.
מדיטציה היא מפתח חיוני ומשמעותי ביותר לאיזון שאתה מתאר שהנך חווה בחייך, ובנוסף לכך ביחס למערכות יחסים- עצם המאמץ שלך הוא המעיד על טוהר כוונתך.
בעולם שרחוק מלהיות מושלם, אשרי האנשים כמוך ההולכים בדרך של שאיפה להתעלות ולנצח את אותם כוחות סותרים, ולהשכין שלום והרמוניה בתוכם ובעולם שסביבם.
ולגבי אשתך- נגעה עמוקות ללבי האכפתיות, ואני רוצה לעודד אותך להמשיך ולנסות כמיטב יכולתך ולעולם לא לומר נואש, ויתכן שיש צורך בעצה מקצועית בעניין.
אתה יודע שלפעמים אנחנו נקבל עצה של שכן או בעל מקצוע ולא את עצת זה הקרוב אלינו ביותר...
האם להיכנע או להמשיך ולהשתדל ולהתאמץ? בעיניי האופציה השנייה עדיפה כי היא מלאה באנרגיה ואפשרות לשינוי
אם תרצה שנשוחח על כך מעט יותר אנא כתוב לי באופן פרטי.
תודה על השיתוף הכנה והאמיתי ואני מאחל לך בהצלחה בהשתדלות שלך מעומק הלב!
ניר